Zöld hajtás

Galéria

Mobilitás és környezet: Járműipari, energetikai és környezeti kutatások a Közép- és Nyugat-Dunántúli Régióban Eseménynaptára

Lányok Napja - Győr 2019. április 30.

Nanomalom a győri egyetemen

A tudomány fejlődése során egyre újabb területek kerülnek a kutatók látókörébe. Az egyik ilyen viszonylag fiatalnak számító irány a nanotechnológia, ahol a milliméternél egymilliomodszor kisebb nagyságrendű részecskéket állítanak elő és vizsgálnak.

Hogy mire jó a nanokutatás? Például olyan új anyagok előállítására, amelyek minden korábbinál kedvezőbb tulajdonságokkal rendelkeznek. Gondoljunk csak az országúti kerékpáros versenyekre, amelyeken rendkívül könnyű, ugyanakkor nagy teherbírású kerékpárokkal állnak rajthoz a versenyzők! A járműgyártás további területein is hasznosítani lehet ugyanezen anyagokat, hiszen ha egy autó súlya jelentősen könnyebbé válik, terhelhetősége, biztonságossága viszont nem változik, ez végsősoron kevesebb fogyasztást, vagyis költségcsökkenést és környezetbarátabb működést eredményez.

A Széchenyi István Egyetem is bekapcsolódott a nanokutatásba. Többek között úgynevezett „polimer blend"-eket állítanak elő: különböző műanyagok ötvözésével és nanorészecskék hozzáadásával. Összeházasítják a különböző komponensek legjobb tulajdonságait, legyen szó hőállóságról, kopásállóságról vagy egyéb mechanikai tulajdonságokról. Ezáltal az új anyag tulajdonságai széles skálán, igényre szabottan tervezhetőek. Továbbá egyedi úgynevezett bolygómalmot terveztek és építettek az egyetem munkatársai, amely nanoszemcsés porok előállítására alkalmas.

Amint dr. Zsoldos Ibolya és dr. Hargitai Hajnalka kutatók lapunknak elmondták, számos polimer kompozit megtalálható a környezetünkben, ilyen összetett anyag például a fa, vagy a csont is. Tehát ezen a területen is igaz, hogy a természettől leshetjük el a legjobb megoldásokat a tudomány számára.

A nanorészecskékkel kapcsolatos kutatások a TÁMOP 4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0003 azonosítójú, „Mobilitás és környezet: Járműipari, energetikai és környezeti kutatások a Közép- és Nyugat-Dunántúli Régióban" című projekt részeként valósulnak meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által a Széchenyi István Egyetem és a Pannon Egyetem által alkotott konzorciumnak nyújtott, 55 kutatási alprojektet érintő teljes támogatási összeg 3.019.339.137.- forint.

(Forrás: Győr+)