Zöld hajtás

Galéria

Mobilitás és környezet: Járműipari, energetikai és környezeti kutatások a Közép- és Nyugat-Dunántúli Régióban Eseménynaptára

Lányok Napja - Győr 2019. április 30.

Mobilitás és környezet konferencia

A járműipar versenyképességéről, az üzemanyag-fejlesztés újabb eredményeiről, a gépjárművek emissziójának környezeti hatásairól, valamint egy országos kutatói hálózat kiépítéséről tárgyaltak a szakemberek a „Mobilitás és környezet” című tudományos konferencián január 23-án a Magyar Tudományos Akadémia fővárosi székházában.

Az egyedülálló intézményközi együttműködésen alapuló – járműiparral, energetikával és környezeti kutatásokkal foglalkozó – projekt kapcsán rendezett tanácskozás fővédnökei Dr. Pálinkás József, az MTA elnöke, valamint Dr. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. 

A „Mobilitás és környezet: Járműipari, energetikai és környezeti kutatások a Közép- és Nyugat-Dunántúli Régióban” című projekt keretében a győri Széchenyi István Egyetem, a veszprémi Pannon Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Tudományok Osztálya közösen folytatnak kutatásokat.

Összesen 30 kutató és gazdasági, járműipari szakértő tartott előadást a nap folyamán. A konferencia résztvevői a járműipar jövőbeni fejlesztési irányairól és kitörési pontjairól szerezhettek értékes információkat. A találkozón az eddigi kutatási eredmények ismertetése mellett egy olyan országos kutatói hálózat kiépítéséről is tárgyaltak a szakemberek, amely a győri székhelyű Járműipari Kutató Központ részeként működne. 

„A konferencia színvonalas szakmai fórumot biztosított a járműipar jövőbeni fejlődési irányait meghatározó nagyvállalatok és kutatók eszmecseréjéhez. A találkozót fokozott érdeklődés előzte meg, számos szakember érkezett az ország minden pontjáról, jelen voltak továbbá a fővárosi kutatóintézetek, egyetemek vezetői is. A magyar járműipari szektor domináns szereplői, köztük az Audi Hungaria Motor Kft. és a MOL Nyrt. képviselői ugyancsak részt vettek a konferencián, a vállalatok fejlesztésekért felelős vezetői előadást is tartottak a rendezvényen” – hangsúlyozta Dr. Dinnyés Álmos projektvezető.

 

Forrás: Műszaki Magazin - Online