Zöld hajtás

Galéria

Mobilitás és környezet: Járműipari, energetikai és környezeti kutatások a Közép- és Nyugat-Dunántúli Régióban Eseménynaptára

Lányok Napja - Győr 2019. április 30.

Kutatók a jövő járműiparáért

A járműipar versenyképességéről, az üzemanyag-fejlesztés újabb eredményeiről, a gépjárművek környezeti hatásairól, valamint egy országos kutatói hálózat kiépítéséről tárgyaltak a szakemberek a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) rendezett Mobilitás és környezet című konferencián.

Dunántúli Régióban című projekt keretében a győri Széchenyi István Egyetem, a veszprémi Pannon Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Tudományok Osztálya közösen folytatnak kutatásokat. A jövő járműiparának számos területét lefedő komplex kutatás 55 alprojektet foglal magában, amelyek új, korszerű üzemanyagokkal, kenőanyagokkal, egyedi hajtásláncokkal, a belsőégésű motorok jövőjével, valamint a járműipar regionális versenyképességével kapcsolatos kutatásokra irányulnak. Az említett tárgykörökben a projekt munkatársai eddig 200 tudományos cikket jelentettek meg hazai és nemzetközi szakfolyóiratokban. A projekthez kapcsolódva rövidesen kiadnak nyolc önálló monográfiát, tudományos kötetet, több szabadalom bejegyzése zajlik, mondta dr. Palkovics László kutatási igazgató, az MTA levelező tagja.

A konferencián dr. Szekeres Tamás, a Széchenyi István Egyetem rektora és dr. Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora ismertették a kutatási programot; kiemelték, a konferencia fontos állomása a projektnek. A rendezvényen 30 kutató és gazdasági, járműipari szakértő tartott előadást, a résztvevők a járműipar jövőbeni fejlesztési irányairól és kitörési pontjairól szerezhettek információkat. A találkozón az eddigi kutatási eredmények ismertetése mellett olyan országos kutatói hálózat kiépítéséről is tárgyaltak a szakemberek, amely a győri székhelyű Járműipari Kutató Központ részeként működne.

 

(Balla Emőke/Veszprémi Napló 2012. január 26.)