Zöld hajtás

Galéria

Mobilitás és környezet: Járműipari, energetikai és környezeti kutatások a Közép- és Nyugat-Dunántúli Régióban Eseménynaptára

Lányok Napja - Győr 2019. április 30.

Konferencia a jövő járműiparáról

„Mobilitás és környezet" címmel tudományos konferenciát tartottak január 23-án a Magyar Tudományos Akadémia fővárosi székházában, amely színvonalas szakmai fórumot biztosít a járműipar jövőbeni fejlődési irányait meghatározó nagyvállalatok és kutatók eszmecseréjéhez.

A rendezvény kezdetén tartott sajtótájékoztatón dr. Szekeres Tamás, a győri Széchenyi István Egyetem rektora, valamint dr. Friedler Ferenc, a veszprémi székhelyű Pannon Egyetem rektora ismertette azt a hazai viszonylatban egyedülálló intézményközi együttműködésén alapuló járműipari, energetikai és környezeti kutatási programot, amelynek egyik fontos állomását jelenti a mostani szakmai találkozó.

A „Mobilitás és környezet" projekt célkitűzéseiről és eddigi eredményeiről dr. Palkovics László kutatási igazgató, az MTA levelező tagja számolt be. A jövő járműiparának számos területét lefedő komplex kutatási program 55 alprojektet foglal magában, amelyek új, korszerű üzemanyagokkal, kenőanyagokkal, egyedi hajtásláncokkal, a belsőégésű motorok jövőjével, valamint a járműipar regionális versenyképességével kapcsolatos kutatásokra irányulnak. Palkovics professzor rámutatott, hogy az említett tárgykörökben a projekt munkatársai eddig bő 200 tudományos cikket jelentettek meg hazai és nemzetközi szakfolyóiratokban. A projekthez kapcsolódva rövidesen kiadásra kerül nyolc önálló monográfia, tudományos kötet is, több szabadalom bejegyzése ugyancsak folyamatban van.

Dr. Dinnyés Álmos projektvezető tájékoztatása alapján fokozott érdeklődés előzte meg a kiemelkedő jelentőségű programot, több busz érkezett vidékről a rendezvényre, jelen vannak továbbá a fővárosi kutatóintézetek, egyetemek vezetői is. A konferencia során az elért kutatási eredmények ismertetése mellett a győri székhellyel megalapított Járműipari Kutató Központ részeként egy országos kutatói hálózat kiépítéséről is egyeztetnek a jelenlévők. A magyar járműipari szektor domináns szereplői, köztük az Audi Hungaria és a MOL képviselői ugyancsak részt vesznek a konferencián, a két vállalat fejlesztésekért felelős vezetője előadást is tart a rendezvényen.

A délelőtti plenáris üléseket követően különböző szekciókban zajlanak majd a szakmai előadások, amelyeken a járműipar jövőbeni fejlesztési irányairól, kitörési pontjairól szerezhetnek értékes információkat a konferencia résztvevői. Összesen 30 kutató és gazdasági, járműipari szakértő tart előadást a nap folyamán.

A konferencia fővédnökei dr. Pálinkás József, az MTA elnöke, valamint dr. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter voltak.

A rendezvény a TÁMOP 4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0003 azonosítójú, „Mobilitás és környezet: Járműipari, energetikai és környezeti kutatások a Közép- és Nyugat-Dunántúli Régióban" című projekt részeként kerül megrendezésre. Az Európai Unió és a Magyar Állam által a Széchenyi István Egyetem és a Pannon Egyetem által alkotott konzorciumnak nyújtott, 55 kutatási alprojektet érintő teljes támogatási összeg 3.019.339.137.- forint.