Zöld hajtás

Galéria

Mobilitás és környezet: Járműipari, energetikai és környezeti kutatások a Közép- és Nyugat-Dunántúli Régióban Eseménynaptára

Lányok Napja - Győr 2019. április 30.

Járműipari kutatóbázis a győri és a veszprémi egyetemen

A magyar ipar húzóágazata a járműipar, mely a GDP közel 20 százalékát adja, a Közép- és Nyugat-Dunántúlon pedig az országos átlagot is meghaladó súlyt képvisel. Az itt működő cégek elérték azt a fejlettségi szintet, ami a regionális kutatási potenciál növelését igényli. Ehhez nyújt segítséget a győri Széchenyi István Egyetem és a veszprémi székhelyű Pannon Egyetem „Mobilitás és környezet: Járműipari, energetikai és környezeti kutatások a Közép- és Nyugat-Dunántúli Régióban" című, TÁMOP 4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0003 azonosító számú projektje, amelyet az Európai Unió és a magyar állam 3 milliárd 19 millió forinttal támogat.

A két egyetem kutatásai olyan korszerű anyagok, gyártási technológiák és innovatív műszaki megoldások fejlesztésére irányultak, amelyek növelik a járműipar eredményességét, megteremtik az energiahatékony közlekedés feltételeit, környezetkímélő megoldásokat kínálnak, mechatronikai és járműinformatikai újításokkal javítják a közlekedés biztonságát. A projekt keretében a Széchenyi István Egyetem korszerű motortesztelő fékpadot szerzett be, a Pannon Egyetem üzemanyagok vizsgálatára szolgáló berendezéseket vásárolt. Ezek által képessé váltak a legkorszerűbb eszközök használatának oktatására és versenyképes K+F szolgáltatások nyújtására. Az együttműködés keretében mind a kutatási infrastruktúra, mind pedig az emberi erőforrás/szellemi potenciál fejlesztéseit összehangolva használta ki a szinergiákat a két intézmény. A projekt stratégiai célja, hogy a járműipart érintő alap- és alkalmazott kutatások területén a közép-európai régióban is meghatározóvá váljanak, egyenrangú partnerei legyenek a velük együttműködni kívánó hazai és külföldi iparvállalatoknak, egyetemeknek és kutatóintézeteknek.

Simon Róbert Balázs, Győr pénzügyekért felelős alpolgármestere azt mondta: „Örömteli, hogy a folyamatosan fejlődő járműipar mellett létrejött Nyugat-Magyarországon egy olyan kutatóbázis, amelynek kutatásai további tőkét vonzzanak a térségbe és új munkahelyeket teremtenek.”

 

(Forrás: Győr+ II. évfolyam 13. szám)