Zöld hajtás

Galéria

Mobilitás és környezet: Járműipari, energetikai és környezeti kutatások a Közép- és Nyugat-Dunántúli Régióban Eseménynaptára

Lányok Napja - Győr 2019. április 30.

Járműipari konferencia az MTA-n

A járműipar versenyképességéről, az üzemanyag-fejlesztés újabb eredményeiről, a gépjárművek emisszió környezeti hatásairól, valamint egy országos kutatói hálózat kiépítéséről tárgyalnak a szakemberek a "Mobilitás és környezet" című tudományos konferencián, január 23-án a Magyar Tudományos Akadémia fővárosi székházában. Az egyedülálló intézményközi együttműködésen alapuló projekt kapcsán rendezett tanácskozás fővédnökei dr. Pálinkás József, az MTA elnöke, valamint dr. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

A "Mobilitás és környezet: Járműipari, energetikai és környezeti kutatások a Közép- és Nyugat-Dunántúli Régióban" című projekt keretében a győri Széchenyi István Egyetem (SZIE), a veszprémi Pannon Egyetem (PE) és a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Tudományok Osztálya folytat közös kutatásokat . 
Dr. Szekeres Tamás, a SZE-Győr rektora, valamint dr. Friedler Ferenc, a PE rektora ismertette a kutatási programot, továbbá kiemelték, hogy a konferencia fontos állomása a projektnek. Összesen 30 kutató és gazdasági, járműipari szakértő tartott előadást a nap folyamán. A találkozón az eddigi kutatási eredmények ismertetése mellett, egy olyan országos kutatói hálózat kiépítéséről is tárgyaltak a szakemberek, amely a győri székhelyű Járműipari Kutató Központ részeként működne.


"A jövő járműiparának számos területét lefedő komplex kutatás 55 alprojektet foglal magában, amelyek új, korszerű üzemanyagokkal, kenőanyagokkal, egyedi hajtásláncokkal, a belsőégésű motorok jövőjével, valamint a járműipar regionális versenyképességével kapcsolatos kutatásokra irányulnak. Az említett tárgykörökben a projekt munkatársai eddig bő kétszáz tudományos cikket jelentettek meg hazai és nemzetközi szakfolyóiratokban. A projekthez kapcsolódva rövidesen kiadásra kerül nyolc önálló monográfia, tudományos kötet is, továbbá több szabadalom bejegyzése is folyamatban van" - mondta dr. Palkovics László kutatási igazgató, az MTA levelező tagja a konferenciát megelőző sajtótájékoztatón. 

 

Forrás: EduPress