Zöld hajtás

Galéria

Mobilitás és környezet: Járműipari, energetikai és környezeti kutatások a Közép- és Nyugat-Dunántúli Régióban Eseménynaptára

Lányok Napja - Győr 2019. április 30.

A járműipar megújulásának motorja

(SZE-Győr) és a veszprémi székhelyű Pannon Egyetem (PE) olyan modellértékű együttműködésbe kezdett a közelmúltban, amely a kölcsönösen előnyös fejlesztésekre, a közös nevezők mentén bontakozó partnerkapcsolatra épül.

Az uniós támogatású „Mobilitás és környezet" projekt esetében a SZE-Győr járműipari tapasztalatait ötvözték a PE vegyipari, energetikai kompetenciáival. Az eredmény egy olyan kutatási program, amely négy főirány mentén (járműipari anyagok és gyártástechnológiák, belső égésű motorok mechanikai hatásfoka, jármű-informatikai és mechatronikai kutatások, nagy energiatartalmú és környezetbarát üzemanyagok és kenőanyagok) alapozza meg a jövő járműiparának fejlődési irányát.

Az áprilisban átadott tesztpadon már javában folynak az új hajtási módokkal kapcsolatos kísérletek, munkába állt az a nano-őrlőmalom is, amelynek segítségével egészen különleges anyagokat állítanak elő. Utóbbi esetben az a cél, hogy minél kisebb tömegű és minél szilárdabb alkatrészek kerüljenek majd a járművekbe, egyszerre csökkentve ezzel a fogyasztást, a káros anyagok kibocsátását, és növelve a biztonságot. Ezzel párhuzamosan olyan új üzemanyagok és kenőanyagok tesztelése is folyamatban van, amelyek hatékonyabb energiafelhasználás mellett jobban kímélik a környezetet.

A projekt keretein túlmutató egyetemközi kutatási együttműködés szorosan illeszkedik a régió járműipari fejlesztéseihez, s mivel jelenleg ez az ágazat termeli meg a magyar GDP 20%-át, az eredmények jelentősen hozzájárulhatnak az egész ország gazdasági fejlődéséhez.

(Győr Plusz)